Vad är ett privatlån?


Vi har uppdaterat listan över låneförmedlare: 2024-03-03. Börja jämföra här för att försöka hitta den bästa låneförmedlaren 2024 för just dig!
Innehåller annonslänkar
Advisa Bästa låneformedlare
  • Ränta: 3,06% – 29,99%
  • Belopp: 5000kr - 600.000kr
  • Löptid: 1mån - 20år
  • Jämför helt gratis!
Mer info →
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% – 29,99% (Uppdaterat januari 2021).
Kommentar:
Advisa grundades redan 2011 och har sedan dess vuxit till en av Sveriges största låneförmedlare och som idag ägs av Sambla Group AB. Advisa jämför enligt deras hemsida 40 långivare med endast 1 kreditupplysning hos UC. Det står även att det är gratis att jämföra, det vill säga ansöka för att se vilka låneerbjudanden man eventuellt kan få.

Privatlån, även kända som blancolån eller konsumtionslån, är en typ av lån utan säkerhet som individer kan använda för olika personliga ändamål. Till skillnad från säkrade lån, som bostadslån där låntagarens egendom fungerar som säkerhet, kräver privatlån ingen specifik tillgång som säkerhet för lånet. Detta innebär att långivaren tar en högre risk, vilket ofta återspeglas i högre räntor jämfört med säkrade lån. Privatlån kan användas för en rad olika syften såsom renovering av hemmet, resor, bröllop, skuldkonsolidering eller till och med för att täcka oförutsedda utgifter.

Jämför privatlån mot varandra

Vill du börja jämföra privatlån kan du börja göra det här ovan där vi listar jämförelstjänster för privatlån. Jämför den effektiva räntan och jämför olika villkor mot varandra.Hur fungerar ett privatlån?

Privatlån fungerar genom att en låntagare ansöker om ett visst belopp från en långivare, vanligtvis en bank eller annan finansiell institution. Efter godkännandet fastställs en återbetalningsplan, som vanligtvis inkluderar månatliga betalningar över en avtalad period. Dessa betalningar består av både ränta och en del av lånebeloppet (huvudsumman). Räntan på privatlån varierar beroende på flera faktorer, inklusive låntagarens kreditvärdighet, inkomst, skuldnivå och ibland även den ekonomiska marknadssituationen.

Räntor och avgifter för privatlån

Räntan på ett privatlån är ofta högre än för säkrade lån eftersom långivaren tar en högre risk. Räntan kan vara fast eller rörlig. En fast ränta förblir densamma under hela låneperioden, medan en rörlig ränta kan ändras beroende på marknadsläget. Utöver räntekostnaderna kan det finnas andra avgifter såsom uppläggningsavgifter eller förseningsavgifter som också bör beaktas när man tar ett privatlån.

Kreditbedömning och krav för att ta ett privatlån

För att kvalificera sig för ett privatlån, måste låntagaren genomgå en kreditbedömning. Långivaren kommer att granska låntagarens kreditvärdighet, inkomst, skuldbörda och betalningshistorik för att bedöma risken med att låna ut pengar. En stark kreditvärdighet ökar chanserna för godkännande och kan även leda till bättre räntor.

Lånebelopp och återbetalningsperiod för privatlån

Beloppet som kan lånas varierar beroende på långivare och låntagarens ekonomiska situation. Privatlån erbjuder vanligtvis lån från några tusen upp till flera hundratusen kronor. Återbetalningsperioden för privatlån varierar också, ofta från ett till flera år. En längre återbetalningstid innebär lägre månadskostnader, men också högre total räntekostnad över tid.

Fördelar och nackdelar med privatlån

Privatlån har flera fördelar, som flexibilitet i användningen av lånebeloppet och inget krav på säkerhet. Men det finns också nackdelar, såsom högre räntor jämfört med säkrade lån och potentiella avgifter. Det är viktigt att noggrant överväga sin ekonomiska situation och behov innan man tar ett privatlån.

Att tänka på innan man tar ett privatlån

Det är viktigt att noggrant överväga ditt behov och din förmåga att betala tillbaka lånet innan du tar ett privatlån. Räkna ut den totala kostnaden för lånet, inklusive räntor och avgifter, och se till att månadskostnaden passar in i din budget. Det är också klokt att jämföra olika långivares erbjudanden för att hitta det mest fördelaktiga lånet.