Så kan du se över dina lån för att få billigare ränta


Vi har uppdaterat listan över låneförmedlare: 2023-09-25. Börja jämföra här för att hitta den bästa låneförmedlaren 2023 för just dig!

Innehåller annonslänkar
Advisa Bästa låneformedlare
  • Ränta: 3,06% - 29,99%
  • Belopp: 5000kr - 600.000kr
  • Löptid: 1mån - 20år
  • Jämför helt gratis!
Jämför här »

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.


Så kan du se över dina lån för att få billigare ränta! Det låter väl bra? Här följer en guide med 10 tips på vad man kan göra för att försöka få billigare ränta på sina befintliga lån. Att ha lån med höga räntor kan bli kostsamt i längden. Genom att se över dina lån och förhandla om räntan eller samla lån kan du potentiellt sänka dina lånekostnader. Här är en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig att se över dina lån och förhoppningsvis få en billigare ränta.

Ta reda på din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet spelar en stor roll i vilken ränta du kan få på dina lån. Om du har en god kreditvärdighet är det större chans att långivare erbjuder dig lägre räntor. Du kan begära en kreditupplysning från en kreditupplysningsföretag för att se din kreditvärdighet och säkerställa att all information är korrekt.

Förhandla med din nuvarande långivare

Innan du överväger att byta långivare kan du prova att förhandla med din nuvarande långivare om en lägre ränta. Presentera din önskan om en lägre ränta, och nämn eventuella konkurrenters erbjudanden som du har hittat. Om du har en god betalningshistorik och kreditvärdighet kan detta öka dina chanser att få en bättre ränta.

Jämför räntor och villkor

Undersök aktuella räntor och erbjudanden från olika långivare. Jämför dessa med dina befintliga lån för att se om det finns några möjligheter att sänka din ränta. Kom ihåg att även ta hänsyn till eventuella avgifter som kan tillkomma vid byte av långivare eller omförhandling av lånevillkor.

Överväg att samla dina lån

Om du har flera lån kan det vara fördelaktigt att samla dem till ett enda lån med en lägre ränta. Detta kan göra det enklare att hantera dina lånekostnader och eventuellt sänka din totala ränta. Jämför erbjudanden för samlingslån och se om det finns några som passar dina behov.

Ansök om omförhandling eller byte av långivare

Om din nuvarande långivare inte kan erbjuda dig en bättre ränta, ansök om att byta långivare eller omförhandla dina nuvarande lån hos en annan långivare. Var beredd att presentera din kreditvärdighet, betalningshistorik och en översikt över dina nuvarande lån när du ansöker. Detta kan hjälpa långivaren att snabbt utvärdera din ansökan och förhoppningsvis erbjuda dig en lägre ränta.

Se över dina lån regelbundet

Marknadsförhållandena förändras ständigt, och det kan vara fördelaktigt att regelbundet se över dina lån för att säkerställa att du får den bästa möjliga räntan. Sätt upp en påminnelse för att göra en årlig översyn av dina lån och jämföra dem med aktuella marknadsräntor.

Förbättra din kreditvärdighet

En god kreditvärdighet kan göra det enklare att få lägre räntor. Fokusera på att förbättra din kreditvärdighet genom att betala dina räkningar i tid, undvika onödiga kreditansökningar och hålla din kreditutnyttjande låg. Om du har några obetalda skulder, försök att betala av dem så snart som möjligt.

Överväg att göra extra amorteringar

Om du har möjlighet att göra extra amorteringar på dina lån kan det minska lånebeloppet och därmed sänka dina räntekostnader över tid. Det kan även korta återbetalningstiden för ditt lån. Dock är det viktigt att undersöka om det finns några begränsningar eller avgifter för extra amorteringar för dina specifika lån.

Följ upp och utvärdera

När du har förhandlat om dina lån eller bytt långivare är det viktigt att följa upp och utvärdera hur dessa förändringar har påverkat dina lånekostnader. Fortsätt att övervaka dina lån och se till att du betalar dem i tid för att undvika onödiga avgifter och för att upprätthålla en god kreditvärdighet.

Sammanfattning av Så kan du se över dina lån för att få billigare ränta

Genom att följa dessa steg kan du se över dina lån och arbeta för att få en billigare ränta. Detta kan potentiellt spara dig tusentals kronor över tid och hjälpa dig att betala av dina lån snabbare. Kom ihåg att vara proaktiv och regelbundet se över dina lån för att säkerställa att du alltid får den bästa möjliga räntan.

Kartlägg dina nuvarande lån

För att börja processen, skapa en översikt över dina befintliga lån. Notera följande för varje lån:

  • Långivare
  • Lånebelopp
  • Ränta
  • Återbetalningstid
  • Typ av ränta (rörlig eller fast)
  • Eventuella avgifter